torsdag 13 maj 2010

Varmbadhuset

Ingrid, Lars M och Sture i första ledet.
Gamla Gustafsberg (källa Västarvet).


Varmbadhusets byggnad består av två mot varandra vinkelräta huskroppar med samma takhöjd och ungefärligen samma proportioner. I mötet mellan huskropparna finns vid takåsen ett åttkantigt torn med spetsig huv, inrymmande två träcisterner. Utmed den östra flygelns alla tre sidor löper en veranda. Fasaderna har liggande spåntad panel som är gulvitmålad. Halvvåningen under takfallen har i varje axel ett cirkulärt fönster. De foder, lister och lisener som förekommer är grönfärgade.

Den flygel som ligger rakt ut från strandlinjen är den ursprungliga och uppfördes ute i vattnet, med landsförbindelse via en spång. Det urskiljbara gavelpartiet mot landsidan är dock tillbyggt i början av detta sekel. Vattentornet hör till det skede då den med strandlinjen parallella flygeln tillbyggdes.

1814 uppförde stiftelsen det stora varmbadhuset, till det inre med en mittkorridor och utmed dennas sidor liggande badhytter och omklädningsrum, tillsammans sex sådan dubbletter. Till en början panelades endast gaveln mot land. 1872-73 uppfördes den senare flygeln med olika rum för kallvattenanläggning och pannrum.

Inga kommentarer: